Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat

Ara que encara m’escolten: barri, cuina i vincles

Alumnes: Francesc Magallón, Ane Agirre, Maria Oliveras

Professor/s: Curro Claret, Rosa Ferrer, Isabel Banal i Jordi Canudas.

Agents:

Escola Massana, Barcelona Actúa, BACuinetes Navas, Voluntaris i àvies en risc d’exclusió social.

Escola: Escola Massana, Centre d'Art i Disseny i de Barcelona

Estudis: Grau en Arts i Disseny

Assignatura: Projectes

Curs: 3r

Any: 2019

El projecte s’enmarca a l’assignatura de Projectes a l’exercici CONTEXT I DEPENDÈNCIA. S’inicia amb el contacte amb l’entitat Barcelona Actúa, que és una organització que posa en relació voluntaris amb persones en necessitat. La participació parteix de l’activitat en concret de BACuinetes, al barri de Navas. En ella s’hi reuneix un grup d’àvies en risc d’exclusió social i un conjunt de voluntaris per cuinar, proporcionar menjar setmanal i companyia.

L’experiència viscuda es va traduir en un documental que narra la bona dinàmica que existeix a l’espai entre tots els agents que hi participaven, avies, voluntaris i el mateix barri de Navas, sent aquest últim molt important.

La investigació per a dur a terme el projecte pren forma a partir de la recerca d’informació sobre el barri de Navas i la situació que viu la gent gran avui en dia per poder contextualitzar l’activitat dins el seu entorn. A partir de l’acumulació de dades i una breu posada en contacte amb les diferents institucions que acullen a les persones del barri i a gent gran, es va poder fer un mapa per situar l’espai i l’activitat en el seu marc.

A partir de la primera presa de contacte, es va el·laborar un conjunt de mapes de fets objectius i sensacions a un nivell més subjectiu.

Referents

Els referents en un principi tenien més a veure amb un pla general del disseny social, i a mida que vam anar aprofundint i avançant es van anar acotant en una llista de peces documentals. Aquestes van ajudar a materialitzar el projecte en un format audiovisual sensible. La manera que tenen de posar en context i transmetre la narració del documental, així com el mètode de realització de les gravacions i els plans van ajudar molt a la configuració del documental de BACuinetes.

Es van utilitzar plans estàtics barrejats amb plans on es mostraven petits detalls. La temporalitat dels plans, i els canvis entre exterior i interior es recullen de documentals com En construcción i El cielo gira.

 

Experiència

El procés de treball més vivencial es va iniciar quan es va assistir per primera vegada a la sessió de cuina. Amb un breu període de temps es van veure les relacions que s’establien entre els participants, voluntaris i àvies, així com l’ambient agradable que existia a l’espai de treball. L’atmosfera era càlida, i l’activitat estava organitzada de manera molt eficaç; l’acollida als participants del projecte va ser hospitalària i generosa. A mesura que avançava el treball, les relacions es tornaven més properes. Es va poder observar que la dinàmica que es generava a l’espai tenía una línia de temps clara: desde la recolecta de menjar dels diferents comerços locals fins al moment de ‘’xup-xup’’ i la repartició dels tuppers.

Els colors del menjar es fonien amb la vibració dels delantals que les voluntàries i àvies portaven de casa. La individualitat que cada persona aportava al grup feia que l’experiència fos molt més rica. La relació entre els diferents colectius era horitzontal, no es podia apreciar qui era voluntari i qui era persona en necessitat. Existía una ajuda mútua.

Per a dinamitzar l’activitat, hi havia un chef francés que dirigia i portava el ritme del procés de cuinat. Un altre agent important que va participar en la durada del projecte i va facilitar informacions i relacions va ser Christelle, la organitzadora de BCN Actúa, que va introduir i acompanyar durant tota l’evolució del treball. Hi va haver la decisió mútua per part dels integrants del grup de participar activament amb BACuinetes i per tant, assistir-hi cada setmana va ser un element important del procés. Això va permetre una millor conexió i coneixement tant del procés com dels participants.

 

Decisions

La posició dels integrants era d’escolta i observació; no es volia incidir d’una manera violenta ni es volien imposar idees. Es va parlar amb la Christelle per a averiguar si hi havia alguna cosa a millorar; en veure el bon funcionament es va decidir que l’element més important era crear una visualització i visibilització de l’activitat.

La proposta realitzada consisteix en una peça documental que intenta transmetre totes les sensacions explicades anteriorment. L’ horitzontalitat, l’ambient càlid i el bon funcionament són els fils conductors de la narració, que es construeix en base a la línia de temps de l’activitat. Quan es va tenir clar que un document audiovisual seria la formalització de tot el procés, es va procedir a comentar la idea amb la Christelle i en posterior amb el grup d’àvies i voluntàries. Amb el seu vistiplau, es va iniciar el procés de gravació i enregistrament, tant de l’activitat com d’escenes del barri.

La intenció era posar en context al barri de Navas per després introduir l’espai de BACuinetes. A partir també d’una sèrie d’entrevistes, és donen a coneixer les personalitats i històries d’algunes participants. Es va voler que totes tinguessin un temps similar en la duració del vídeo. Quan es va tenir tot el material enregistrat, es va procedir a l’edició del document, de manera conjunta. Els participants aportaven en parts iguals les opinions, fet que va facilitar la construcció d’un relat elaborat per tres mirades.

 

Postre

En la nostra experiència personal treballant amb l’activitat ens hem sentit molt acollits i ens ha ajudat a mantenir una bona comunicació amb tots els participants de l’activitat. Tot el procés s’arrodoneix i pren sentit amb la presentació del documental al Centre Cívic de Navas, on les participants de l’activitat poden veure la peça audiovisual. La rebuda va ser positiva i de celebració.

Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat