Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat

B·SEARCULAR

Alumnes: María Molina, María Adriazola, Maitena Vega, Gibet Pons.


Professor/s: Gabriel Torres, Director de Projectes. 
Manuel Bolaño, Montse Liarte i Estefanía Feu, tutors de disseny. 
María Costa i José Carayol, tutors de patronatge.


Agents:

Confraria de pescadors del port de Barcelona, filatures Antex (Girona), Maza Co-Atelier (Taller d’impressió digital tèxtil). 
Epson Ibérica, Seaqual, LCI Barcelona.

Escola: LCI Barcelona

Estudis: Títol Superior de Disseny de Moda

Assignatura: Treball Fi d’Estudis

Curs: 4t

Any: 2019

Desenvolupar en col·laboració amb Epson i Seaqual una iniciativa 
de moda circular amb l’objectiu d’introduir la sostenibilitat al centre del procés de disseny i oferir un exemple tangible per divulgar els avenços aconseguit conjuntament amb els partners locals. Per això es va oferir a quatre estudiants de quart del Títol Superior de Disseny de Moda la possibilitat de crear les seves col·leccions del projecte final d’estudis amb teixits elaborats amb residus plàstics marins recollits per la confraria de pescadors de Barcelona i impresos a la mateixa ciutat amb un sistema respectuós amb el medi ambient.

L’augment de residus plàstics es una de les amenaces mes importants pels eco-sistemes de tot el món. El 2017 es van consumir 40 milions de tones de plàstic, i la mala gestió de la seva recollida i reciclatge ha provocat que cada any arribin a mars i oceans més de 8 milions de tones de residus plàstics, uns 200 quilos cada segon. En concret, al Mar Mediterrani, el plàstic representa un 60% de les deixalles marines, amb una densitat de 8.000 articles per quilòmetre quadrat. A més a més de la reducció de la fabricació i l’ús del plàstic, es torna imprescindible pensar que fer amb els residus existents. El mateix any, l’ONU va titllar d’emergència ambiental la industria de la moda ràpida, instant a repensar de forma urgent els actuals sistemes de producció que estimulen el consum compulsiu i generen un gran volum d’estocs.

Amb l’objectiu d’oferir solucions i generar un espai de reflexió entorn a aquestes problemàtiques, sorgeix B·SEARCULAR, un projecte de col·laboració entre SEAQUAL, LCI Barcelona, EPSON i Maza Co-Atelier que demostra que l’economia circular és possible a través de la re-introducció de materials que s’havien donat per perduts, amb un mínim esforç energètic, mitjançant la unió de diferents agents que treballin amb un objectiu comú: desenvolupar un model sostenible per tal de reutilitzar plàstics que contaminen el mar Mediterrani convertint-los en teixits que després es transformaran en dissenys de moda. D’aquesta manera s’aconseguirà sumar dins d’un dels subsectors més dinàmics en l’actualitat, el de la Industria Ecològica, l’Eco indústria o la bioeconomia, esdevenint claus en la millora de la sostenibilitat i l’economia circular, amb capacitat, a més a més, per generar noves fonts d’ocupació sostenible.

Tal i com exposa la Fundació d’Economia Circular, fer-la realitat suposa posar en marxa el concepte “MULTI-R” que s’alinea amb la proposta de B·SEArcular:

El cercle s’obre amb la recollida de materials plàstics contaminants de la costa de Barcelona per part de la confraria de pescadors de la ciutat. SEAQUAL es la companyia encarregada de re-introduir el plàstic al mercat. Aquesta empresa va néixer l’any 2012 després que la confraria de pescadors de Barcelona posés sobre la taula la necessitat de trobar una solució pels plàstics que recullen a diari durant la pesca. Actualment 165 vaixells de pesca de la costa est d’Espanya participen en la recuperació del plàstic que després es introduït a la indústria tèxtil. El material obtingut, després de separar-ne el que és apte per reciclar, es converteix en pellets de PET  – polímers plàstics – que després son transformats en fins fils de polièster a Antex , la fàbrica de filatures que SEAQUAL té a Girona.

Les quatre estudiants van fer una visita a les instal·lacions d’Antex per conèixer tot el procés. Després els fils es converteixen en teixit a través d’una xarxa d’empreses teixidores col·laboradores repartides entre Catalunya, França i Portugal, especialitzades, cadascuna d’elles, en produir diferents tipus de teixits fets amb polièster reciclat. Un mínim del 5% del material utilitzat als teixits prové del mar, la resta s’obté d’ampolles de plàstic procedents de les deixalles.

Un cop realitzats els teixits de polièster reciclat, que actualment ofereixen una amplia gama d’acabats, s’inicia l’etapa de disseny del projecte en col·laboració amb LCI Barcelona, Epson Ibérica i Maza Co-Atelier. María Odriozola, Gibet Pons, María Molina y Maitena Vega, quatre estudiants d’últim curs del la carrera de Disseny de Moda, han confeccionat part del seu treball de final d’estudis amb els teixits certificats de SEAQUAL demostrant que el disseny de moda pot ser sostenible i agent de canvi. Tenint en compte un context que exigeix produccions més respectuoses, resulta clau integrar la sostenibilitat i les pràctiques de producció ètica en tot el procés de disseny: des de l’elecció de teixits, materials i fornitures, passant per la d’estampació i tintat, repensant els mètodes de producció i inclús propiciant que s’allargui el cicle de vida del producte, que caldrà poder ser reintegrat de nou al cicle productiu per tal d’evitar la generació de residus.

Cada una de les estudiants ha imprès diferents estampats i motius als teixits reciclats utilitzant la tecnologia d’impressió SureColor d’Epson, que a través de la tècnica de sublimació de tinta, ofereix un estalvi considerable en el consum d’aigua i energia respecte a les tècniques d’estampació tradicionals. Els equips d’impressió tèxtil mitjançant impressió de tinta permeten un 80% d’estalvi energètic i consumeixen un 60% menys d’aigua, de manera que redueixen la generació de residus associada al procés de producció. A més a més, EPSON conta amb diverses certificacions que demostren que les tintes utilitzades son innòcues i resistents a la transpiració i el rentat. Les estudiants van imprimir primer les mostres amb la impressora de sublimació de petit format a l’escola i després van fer les impressions de gran format a Maza-Co Atelier, un estudi de disseny tèxtil especialitzat en impressió digital tèxtil situat al barri del Poblenou de Barcelona que gràcies a aquesta nova tecnologia ofereix als dissenyadors independents la possibilitat de produir localment sense intermediaris.

Com que el material de les peces de roba es plàstic, un cop finalitzada la vida útil de la roba, aquesta es podria tornar a reciclar per tornar a l’inici i convertir-se en fil de polièster, tancant així el cercle.  B-SEARCULAR, que va néixer per crear sinèrgies entre diversos agents locals amb la finalitat de treballar en el desenvolupament de projectes que permetin un model econòmic més responsable amb el medi ambient, respon també a quatre dels Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts per les Nacions Unides:

Objectiu 6: Aigua Neta i Sanejament.
Objectiu 14: Vida Submarina.
Objectiu 12: Producció i consum responsables.
Objectiu 4. Educació de qualitat.

Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat