Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat

Projectes d'alumnes

Consulta els projectes segons l’edició:

Veure els projectes de totes les edicions

Edició 2019-2020

7

Projectes

31

Estudiants

7

Escoles

Escoles participants:

ELISAVA, ESDAP Catalunya, LCI Barcelona, EINA, Escola Massana, UOC, IED Barcelona

Veure els projectes

Edició 2018-2019

18

Projectes

135

Estudiants

7

Escoles

Escoles participants:

EINA, Escola Massana, LCI Barcelona, IED Barcelona, ESDi, ESDAP Catalunya, ELISAVA

Veure els projectes

Edició 2017-2018

14

Projectes

157

Estudiants

8

Escoles

Escoles participants:

EINA, Universitat de Barcelona, IED Barcelona, ESDAP Catalunya, ESDi, Escola Massana, BAU, ELISAVA

Veure els projectes

mapa

MySafeBlue. Una app per integrar a la comunitat amb diversitat funcional

«MySafeBlue» es una app per integrar a la comunitat amb diversitat funcional que es fonamenta en la recerca etnogràfica, on es treballa amb una comunitat de persones que tenen diferents graus de diversitat disfuncional, ja sigui física o psíquica.

La Badalona, històries en femení 

La Badalona, històries en femení és el resultat d’un procés de col·laboració amb un grup de dones migrades. Un projecte que pren forma de campanya. Un gest de les dones cap al seu barri amb la voluntat d’empoderar aquest col·lectiu i generar una mirada més positiva dels veïns cap a aquest entorn.

Com serà el turisme que vindrà? estratègies per a una experiència innovadora

El repte d’aquest curs és crear mecanismes per a impulsar el turisme de proximitat, tant en la situació actual de pandèmia com en el futur post-COVID. Es tracta de crear una experiència alternativa a les propostes turístiques estàndards. Cada equip treballarà conjuntament amb alguna associació, entitat o col·lectiu, que formi part de la cultura local contemporània, la conservació i protecció del medi ambient o la innovació social.
Dels diferents grups que ha treballat el projecte hem seleccionat: Cats & Crafts. Construint, creant i reciclant.

https://sites.google.com/xtec.cat/interdisciplinaris-2021/inici

Cohocos, Cohousing senior

Nous espais per a la política: TORNEM al Canòdrom

El Canòdrom de Meridiana torna i es reinventa com a Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica. Una de les entitats que fa que això sigui possible és decidim.org, una plataforma virtual que fomenta les aportacions de la ciutadania a través de la tecnologia i mitjançant la democràcia.

Un lloc que va ser creat per a observar, ara necessita fer-se visible i ser reinterpretat. El projecte neix per donar aquesta segona vida a l’edifici, es basa a reobrir-lo generant un espai democràtic.

Amb aquest fet, es pretén fomentar la participació dels ciutadans mitjançant espais temporals i adaptables, aprofitant la tensió que la mateixa arquitectura genera, obrint la porta al debat ciutadà.

Barcelona Cuida: Diseñando Servicios de Bienestar Social en Las Superilles

Los estudiantes trabajan en torno a cuatro retos de innovación en servicios de cuidado para Barcelona, abarcando: los cuidadores informales, los cuidadores formales de la red SAD, los niños/as de cero a dos años y el uso del espacio público para actividades de cuidado. 

Dentro de la asignatura se desarrolló un sprint de prototipado 100% en formato virtual entre Elisava y el Máster en Diseño Transdisciplinar de Parsons The New School.

Puntos invisibles

Puntos invisibles és un espai per la creació de projectes amb una vessant no visual. És a dir, idear projectes de productes, d’espais, i/o propostes que requereixin anar més enllà de la imatge visual. Obtenint com a objectiu principal la inclusió, on dissenyadors i persones amb diversitat visual co-treballen junts. El concepte diversitat visual és el mot que substitueix discapacitat i/o deficiència visual. 

Zero 00:00

Zero 00:00 proposa una àmplia reflexió sobre el concepte temps, les seves característiques i el seu valor. L’alumna tenia la necessitat d’introduir aquesta idea en el món de la moda, avui quelcom líquid, per fer reflexionar el consumidor i revalorar tot allò que ens envolta amb el temps com a indicador.

Xarxa global / internacional d’estudiants de disseny

Xarxa col·laborativa internacional d’estudiants de disseny, estructura per (re)pensar el  disseny en temps de pandèmia, alhora que preten crear sinèrgies d’acció. El projecte es va  basar en la conversa com a estratègia. Actualment està en fase de prototip, pensant en  consolidar-la.

SEAWEED

The high potential of seaweed for bioplastics gives the planet great opportunity for more circularity within the consumer world. Seaweed has been developed, designing single-use compostable gloves for Covid-19 impacted stores & supermarkets. People with a lack of resources, can download recipes and create their own. 

The algae gloves help to fertilize soil and give valuable nutritions to gardens and is not only zero waste but 100% Circular.

Al Marge: Publicant des de la perifèria

“Al Marge: publicant des de la perifèria” és un projecte de micro-edició gràfica que aposta per mètodes de producció més sostenibles social i mediambientalment, fomenta la cultura do it yourself i promou la bibliodiversitat dins de l’àmbit editorial català.

BacMemory Sants

BACdòmino és un joc de taula creat amb i pels usuaris de l’activitat BACmemory, de la Fundació Barcelona Actua, que té com a objectiu dinamitzar i crear vincles entre els participants del col·lectiu, persones de la tercera edat amb dificultats econòmiques i risc d’exclusió. Aprofitant el seu hobby principal en els moments de trobada, jugar a domino, i fent ús dels seus dibuixos i il·lustracions, es crea un conjunt de peces que ajuden a dinamitzar i prendre decisions de les activitats que desenvolupen.

TOYOTA WE

Toyota WE un proyecto para personas con diversidad funcional que propone soluciones para mejorar la movilidad en el entorno doméstico y urbano. La propuesta no solo resuelve las necesidades funcionales sino también las emocionales y sensoriales incorporando elementos de inteligencia artificial en el dispositivo.

2025 Library Battle

És un debat en format de joc de rol pensat per adolescents que, dividits en dos grups, adopten la identitat d’un personatge i han de defensar el seu posicionament. Els temes que es posen damunt la taula s’articulen en dos eixos principals que estan enfrontats: els defensors de la Library Living Lab en la seva versió més tecnològica contra els usuaris de la Biblioteca en el seu vessant més analògic. El debat traspassa les fronteres de la Biblioteca i el Library per tractar altres temes socialment rellevants.

LLLearn

És una aplicació que ofereix diferents activitats relacionades amb les tecnologies disponibles al Library Living Lab. Les activitats formen un recorregut curricular i, si es realitzen totes, s’obté un títol de capacitació en temàtiques com fotografia, robòtica, informàtica, ciències, art, etc. L’experiència d’ús està gamificada per tal d’obtenir una major participació i implica l’exploració del territori del barri.

Ara que encara m’escolten: barri, cuina i vincles

El projecte consisteix en la realització d’un document audiovisual de 16 minuts on es narra la vinculació amb l’activitat BACuinetes de Navas, una proposta que posa en relació a àvies en risc d’exclusió social i a voluntaris en un espai culinari.

B·SEARCULAR

El projecte B·SEARCULAR uneix a quatre partners: SEAQUAL, fil de polièster reciclat elaborat amb plàstics recuperats del Mediterrani per la confraria de pescadors del Port de Barcelona, EPSON Iberia, impressió digital sostenible, l’escola de moda d’LCI Barcelona i Maza Co-Atelier, taller d’impressió digital de gran format, en una proposta de moda circular en la que el disseny esdevé agent de canvi transformant un problema en una solució.

Tallers d’Inclusió

El taller d’inclusió és abans de res tota una oportunitat per compartir, compartir idees, pensaments, compartir moments inoblidables amb persones que no coneixem. L’objectiu principal del taller d’inclusió és millorar la vida de milers de persones amb discapacitat motriu que viuen, o simplement volen gaudir d’un passeig pel barri de Gràcia, Barcelona. El taller d’inclusió persegueix a repte de treure un somriure a aquestes persones i de fer-les sentir més visibles i integrades en la societat.

LABCCC

Fundamentado en identificar un problema o inconveniente en el barrio de gracia, con el propósito de poder solucionarlo de la forma más idónea, a través de los conocimientos aprendidos en la asignatura de sociología, ligados a través de la moda. El objetivo principal es unir el origen de nuestra Barcelona y el futuro de esta.

Sail in Trash

L’origen del projecte és la preocupació de les alumnes/e per la contaminació marítima, per tot tipus de residus. Les dissenyadores/dor en formació varen convocar, a la platja del Somorrostro a Barcelona, a tota aquella gent que volgués participar en una activitat de neteja del litoral.

#caféyderechos

El nostre treball neix de la intenció de fer conscient a la ciutadania la importància dels drets fonamentals, de les persones, descrits a la Declaració dels Drets Humans (1948). L’objectiu és que les persones siguin conscients que els drets humans no es respecten durant el dia a dia i d’aquesta manera poder manifestar-se per reclamar el seu compliment.

Alimentació i Cultura

Realitzar un projecte interdisciplinari en col·laboració amb la Fundació El Llindar, alumnes de restauració de El Repartidor de L’Hospitalet de Llobregat. La proposta té un objectiu comú en el qual intereccionen les competències de les dues especialitats, disseny i restauració. L’equip, la comunicació, la coordinació i la planificació ha de ser un aspecte rellevant de tot el procés de disseny.

Ecosistemes de l’oci

És un projecte que actualment està en fase de desenvolupament i es defineix a partir dels següents eixos: art, educació, comunitat i innovació social a partir del disseny. Dins del Centre Pau Gargallo, participen els alumnes de disseny de 3r d’ESDAP dins de tres assignatures: Documental videogràfic, projectes i cal·ligrafia.

El rebost de la Fageda

L’experiència s’ha enmarcat dins l’àmbit del disseny com a motor de canvi social i pretén dotar d’identitat visual el nou projecte El Rebost de la Fageda, consistent en un hort ecològic gestionat per les persones de la fundació amb més necessitat de suport i que forma part d’una nova línia d’activitat de la institució. Aquesta experiència pretén integrar a les persones amb diferents capacitats motrius i intel·lectuals en el nivell de decisions estratègiques d’una empresa a través de la creació de la marca i la transmissió de valors.

Dissenyant realitats

Els alumnes van crear grups interdisciplinaris i van escollir un col·lectiu pròxim a ells amb unes necessitats concretes amb les quals treballar. L’objectiu és dissenyar una experiència i dur-la a terme, documentant-la en un vídeo final. S’han treballat amb col·lectius de diferents àmbits com ara el medi ambiental, persones amb risc d’exclusió social, activisme, etc.

Violències sexuals segons el paradigma de les violències de gènere. Infermeria i disseny gràfic

Sota el lema de “Violències sexuals segons el paradigma de les violències de gènere. Infermeria i disseny gràfic”, el projecte de col·laboració entre l’EASD de Vic i el grau d’Infermeria de la UVIC i dins del marc de l’assignatura “El dissenyador com a agent de canvi social” del 4t curs dels Estudis Superiors de Disseny – ESDAP (Campus EASD VIC) ha donat com a resultat, entre altres propostes, la selecció d’un treball dels alumnes de l’escola que s’han pogut veure exposats a diferents indrets del territorio: campus Torre dels Frares de la UVIC, Hospital d’Olot i altres espais de salut i educatius.

Disseny de la botiga del taller La Troballa d’Arrels Fundació.

Els objectes que es produeixen a La Troballa tenen la finalitat de ser comercialitzats per a donar suport a la causa i als objectius de la fundació. Treballs d’enquadernació, ceràmica, tipografia, regals i la línia d’objectes de disseny «Remontados», que són objectes creats a partir de la recuperació de fustes i materials diversos i que compten amb la col·laboració com a voluntari del dissenyador Curro Claret.

PCU

Existeixen encara activitats productives a Ciutat Vella? Podem identificar, localitzar i visibilitzar aquestes activitats? Com podem contribuir a la seva permanència en el districte?

Festes Primavera

Les alumnes dissenyen conjuntament amb l’associació d’Amics del Barri de Sant Just els guarnits de les festes de la primavera. El projecte té l’objectiu d’implicar als veïns i especialment a les escoles en la creació dels guarnits, per tal fomentar la seva implicació a les festes i altres esdeveniments del barri

Liveo

És un cineforum que es realiza a l’aire lliure al barri de Volpelleres. Durant la película apareixen preguntes que el públic pot respondre amb un comandament interactiu, i en acabar, a partir de les dades recollides es genera un debat. Els resultats del debat s’utilitzen per detectar temàtiques d’interès col·lectiu i programar tallers i activitats en el Library Living Lab.

Stereotype my Ass

És un videojoc que tracta de fer-nos reflexionar sobre la tendència a prejutjar els nostres conciutadans sobre la base d’estereotips de gènere, origen, credo, i d’altres, i més concretament sobre les conseqüències que això té en el fenómen de la discriminació laboral. El mateix nom del joc és un crit de rebel·lia enfront d’aquestes actituts discriminatòries.

Empty City

Vol fer visible el procés pel qual han de passar les famílies nouvingudes per aconseguir integrar-se. El joc ens proposa una simulació en la que es pretén recrear l’experiència del xoc que es produeix al enfrontar-se a un entorn social i cultural nou i a un entramat administratiu que sovint pot resultar frustrant i difícil de comprendre.

Cortex

Cortex is a blockchain based global network of academic institutions aiming to store academic records in a secure,reliable, distributed and permanent way.

Revaixella

Basant-se en el capítol IX “Usar y tirar” de la Historia del Diseño de Renato de Fusco i el llibre El Diseño a su servicio de Xènia Viladàs i les “10 preguntes abans de comprar” de Victor Papanek, en Gerard, amb l’assessorament del tutor, va dissenyar un servei per lluitar contra l’”hiperespecialització” de les vaixelles de plàstic. Va recuperar vaixelles de vidre, que la gent del seu poble volia llençar, tot i ser útils, i els va donar una segona vida.

Accessibilitat a Can Masdeu

En un procés de col·laboració amb la comunitat del Centre social autogestionat de Can Masdeu, i vinculat a una campanya de crowdfunding, es proposa una solució per a fer accessible la sala de ioga a persones amb mobilitat reduïda, la millora de la sala polivalent en l’acústica, l’ambientació, el mobiliari i el funcionament del bar.

Infografia social per a la plataforma d’afectats per la hipoteca i la vivenda

La infografia social pretén optimitzar la visualització de dades i facilitar la seva lectura des del treball conjunt amb entitats socials. Aquestes associacions no tenen recursos ni plataformes per a difondre les seves situacions i demandes. Aquest és el cas de PAHV de Santa Coloma de Gramanet.

Rumors i diversitat

Es va dissenyar una experiència expositiva amb l’objectiu de fer reflexionar sobre els estereotips referents a la diversitat cultural i ètnica. L’exposició tenia un fort caràcter interactiu i es va plantejar per a un espai públic, el Convent de Sant Agustí situat al barri de La Ribera de Barcelona.

Co-disseny de murals educatius a l’Espai quiró

Per reflexionar i posar en pràctica els paradigmes del disseny social vam plantejar el co-disseny d’uns murals que expliquen
el procés de compostatge als visitants d’un hort urbà. El disseny col·laboratiu amb els veïns i entitats col·laboradores de l’hort permet crear una xarxa social orgànica i cohesionar el teixit veïnal.

Desitjos

Les estudiants assisteixen a classes d’alfabetització per refugiats on es troben amb un grup amb dificultats de comunicació, problemes d’integració i autoestima.
Es proposa treballar amb els desitjos com a nexe comú i s’organitza un taller on cada participant dibuixa el seu desig. La col·lecció final s’exposa a l’espai públic amb la intenció de donar visibilitat a l’experiència i al col·lectiu.

Que tots els dies siguin dilluns

Les estudiants participen durant diverses sessions en les dinàmiques infantils dels tallers Bacmenuts. Es detecta falta de cohesió grupal i demanda de dinàmiques lúdiques comuns. Es programa un taller d’autoretrat amb roba reciclada. Amb els retrats es confecciona una manta que es converteix en l’element protagonista
i cohesionador de les següents activitats. Finalment, es reprodueix la manta en serigrafia per a cada nen.

Dones del món

Les estudiants es troben amb un grup de 15 mares de famílies en risc d’exclusió que es reuneixen a Gràcia cada dilluns de 6 a 7: “escoltem, ens habituem a les seves dinàmiques…” Es detecta falta d’autoestima i manca d’espai personal. Se’ls regala una sessió fotogràfica i amb els seus retrats es genera una publicació col·lectiva.

Invisible Makers: Mapping Poble Nou from the Ground-Up

Departing from the premise that Poble Nou is designated as the maker district of Barcelona, the project problematizes the term maker and investigates how far it can be stretched.

Més enllà de la supervivència

Taller immersiu centrat en el concepte de refugiat que genera un espai singular per a l’experimentació de la pràctica projectual en disseny a través d’un escenari de ficció.

Vincles

Vincles és un projecte que promou la normalització i la inclusió dintre de l’àmbit educatiu, unint la Ludoteca Guitard amb el centre especial Esclat, dos centres que comparteixen espai exterior.

Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat