Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat

Edició 2017-2018

14

Projectes

157

Estudiants

8

Escoles

Escoles participants:

EINA, Universitat de Barcelona, IED Barcelona, ESDAP Catalunya, ESDi, Escola Massana, BAU, ELISAVA

Projectes d'alumnes d'aquesta edició

Stereotype my Ass

És un videojoc que tracta de fer-nos reflexionar sobre la tendència a prejutjar els nostres conciutadans sobre la base d’estereotips de gènere, origen, credo, i d’altres, i més concretament sobre les conseqüències que això té en el fenómen de la discriminació laboral. El mateix nom del joc és un crit de rebel·lia enfront d’aquestes actituts discriminatòries.

Empty City

Vol fer visible el procés pel qual han de passar les famílies nouvingudes per aconseguir integrar-se. El joc ens proposa una simulació en la que es pretén recrear l’experiència del xoc que es produeix al enfrontar-se a un entorn social i cultural nou i a un entramat administratiu que sovint pot resultar frustrant i difícil de comprendre.

Cortex

Cortex is a blockchain based global network of academic institutions aiming to store academic records in a secure,reliable, distributed and permanent way.

Revaixella

Basant-se en el capítol IX “Usar y tirar” de la Historia del Diseño de Renato de Fusco i el llibre El Diseño a su servicio de Xènia Viladàs i les “10 preguntes abans de comprar” de Victor Papanek, en Gerard, amb l’assessorament del tutor, va dissenyar un servei per lluitar contra l’”hiperespecialització” de les vaixelles de plàstic. Va recuperar vaixelles de vidre, que la gent del seu poble volia llençar, tot i ser útils, i els va donar una segona vida.

Accessibilitat a Can Masdeu

En un procés de col·laboració amb la comunitat del Centre social autogestionat de Can Masdeu, i vinculat a una campanya de crowdfunding, es proposa una solució per a fer accessible la sala de ioga a persones amb mobilitat reduïda, la millora de la sala polivalent en l’acústica, l’ambientació, el mobiliari i el funcionament del bar.

Infografia social per a la plataforma d’afectats per la hipoteca i la vivenda

La infografia social pretén optimitzar la visualització de dades i facilitar la seva lectura des del treball conjunt amb entitats socials. Aquestes associacions no tenen recursos ni plataformes per a difondre les seves situacions i demandes. Aquest és el cas de PAHV de Santa Coloma de Gramanet.

Rumors i diversitat

Es va dissenyar una experiència expositiva amb l’objectiu de fer reflexionar sobre els estereotips referents a la diversitat cultural i ètnica. L’exposició tenia un fort caràcter interactiu i es va plantejar per a un espai públic, el Convent de Sant Agustí situat al barri de La Ribera de Barcelona.

Co-disseny de murals educatius a l’Espai quiró

Per reflexionar i posar en pràctica els paradigmes del disseny social vam plantejar el co-disseny d’uns murals que expliquen
el procés de compostatge als visitants d’un hort urbà. El disseny col·laboratiu amb els veïns i entitats col·laboradores de l’hort permet crear una xarxa social orgànica i cohesionar el teixit veïnal.

Desitjos

Les estudiants assisteixen a classes d’alfabetització per refugiats on es troben amb un grup amb dificultats de comunicació, problemes d’integració i autoestima.
Es proposa treballar amb els desitjos com a nexe comú i s’organitza un taller on cada participant dibuixa el seu desig. La col·lecció final s’exposa a l’espai públic amb la intenció de donar visibilitat a l’experiència i al col·lectiu.

Que tots els dies siguin dilluns

Les estudiants participen durant diverses sessions en les dinàmiques infantils dels tallers Bacmenuts. Es detecta falta de cohesió grupal i demanda de dinàmiques lúdiques comuns. Es programa un taller d’autoretrat amb roba reciclada. Amb els retrats es confecciona una manta que es converteix en l’element protagonista
i cohesionador de les següents activitats. Finalment, es reprodueix la manta en serigrafia per a cada nen.

Dones del món

Les estudiants es troben amb un grup de 15 mares de famílies en risc d’exclusió que es reuneixen a Gràcia cada dilluns de 6 a 7: “escoltem, ens habituem a les seves dinàmiques…” Es detecta falta d’autoestima i manca d’espai personal. Se’ls regala una sessió fotogràfica i amb els seus retrats es genera una publicació col·lectiva.

Invisible Makers: Mapping Poble Nou from the Ground-Up

Departing from the premise that Poble Nou is designated as the maker district of Barcelona, the project problematizes the term maker and investigates how far it can be stretched.

Més enllà de la supervivència

Taller immersiu centrat en el concepte de refugiat que genera un espai singular per a l’experimentació de la pràctica projectual en disseny a través d’un escenari de ficció.

Vincles

Vincles és un projecte que promou la normalització i la inclusió dintre de l’àmbit educatiu, unint la Ludoteca Guitard amb el centre especial Esclat, dos centres que comparteixen espai exterior.

Xarxa de centres d'ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat